Om ramsløg
Ramsløg er en smuk bunddækkeplante med et langt smalt løg og langstilkede elliptiske grundstillede grønne blade.
Planten kaldes også for Nordens hvidløg, da den både smager og dufter kraftigt af hvidløg.
Når den bruges i maden, kan smagen minde både om purløg, hvidløg og almindelig løg. Ramsløgets danske navn er afledt af det nedertyske ”ramese” (der betyder ramsløg).
Vi kender også i dag ordet ”ram” der står for en skarp lugt eller smag.
Sæsonen
Sæsonen for ramsløg ligger fra marts til juli, men varierer en smule fra år til år alt efter vejret.
Fra starten af marts kan man som regel begynde at plukke de spæde blade i skovbunden, og i løbet af april vokser bladene sig store og meget grønne. I april begynder også plantens blomsterknopper at skyde op over bladene.
I starten af maj springer ramsløgets hvide blomster ud og bladene bliver grovere, men kan stadig bruges.
I juni afblomstrer ramsløgenes smukke stjerneformede blomster. Efter afblomstringen danner den frugter eller bær, som er trerummede kapsler med små sorte frø.
Når frøene er modne, bliver stænglen slap og lægger sig på jorden. Herefter begynder planten lige så stille at visne ned og frøene spredes. Er sæsonen startet sent, kan man nogle gange se ramsløg helt frem til juli.
Her findes der ramsløg
Ramsløg vokser vildt i lyse skove på muldbund. Du finder den i de fleste danske skove, hvor den vokser i store bestande.
Den flerårige krydderurt holder af en skyggefuld placering, så du skal lede efter den under løvtræernes tætte kroner, i hegn, krat, buskadser eller parker, hvor jorden er fugtig og næringsrig.
Særligt er den almindelig og under udbredelse på Øerne, i Østjylland, Østlige Sønderjylland og på Bornholm. Ellers forekommer den hist og her, men er sjælden i Vestjylland. Se desuden under ”Her findes der ramsløg”.
Ramsløg er sunde
Særligt de unge blade er meget rige på C-vitamin, faktisk 20-40 gange så meget som i citroner.
C-vitamin (askorbinsyre) er en antioxidant, der f.eks. kan inaktivere mulige kræftfremkaldende stoffer som nitrosaminer. C-vitamin har indvirkning på kroppens immunforsvar og beskytter blandt andet imod virus og bakterier.
Ramsløg indeholder også, ligesom hvidløg, stofferne alliin og allicin, der virker antibiotisk og styrker immunforsvaret. Det sætter gang i stofskiftet, renser blodet, galden og leveren, og det øger blodkarrenes elasticitet.
Samtidig er det blodtrykssænkende.
Pas på planter der ligner ramsløg!
Du skal være opmærksom på, at ramsløgene kan forveksles med giftige planter som liljekonval (Convallaria majalis L.), høsttidløs (Colchicum autumnale L.) også kaldet ”nøgen jomfru” og hvid foldblad (Veratrum album L.).
Liljekonval er både en vild plante og en plante dyrket i haver, mens høsttidløs er en haveplante.
Forvekslinger med disse planter har ført til alvorlige forgiftninger og i nogle tilfælde dødsfald hos mennesker.